maanantai 15. huhtikuuta 2013

Mäykky siirtyy kankaalle

Tämän projektin aloitin viime vuoden lopulla, kun olin etsiskellyt mäykkykankaita muun kangasshoppailun lomassa ja harvoin mitään kivaa tuli vastaan. Joten taas päätin, että minäpä teen sitten kankaan itse! Aikanaan Pekkalan kuvataideoppilaitoksessa painettiin kangasta valotetuilla seuloilla ja aloin muistelemaan, millainen tuo projekti olikaan ja miten se onnistuisi kotioloissa. Selvitin työvaiheet ja löysin tarvikkeet mm. Kätevästä Kädestä ja eikun toimeen! En nyt ala sen tarkemmin vaiheita käymään läpi, ohjeet löytyvät Emo-Tuotannon kankaanpainon vinkkikirjasta. Suosittelen lämpimästi lukemaan ohjeet tarkkaan ja noudattamaan niitä. Minulla nimittäin taisi vasta viides seula onnistua, kun unohtui jokin vaihe välistä tai valotusaika ei ollut sopiva. Tämän takia projekti osittain kestikin, kun pidin pienen luovan tauon, mutta viimein seula onnistui ja usko palasi!

Aloitin projektin siitä, että etsin mieluisen valokuvan ja silmiini osui tämä kuva Himmistä:
 

Ihan tuommoisenaanhan se ei käy, joten aloin leikkiä minulle täysin tuntemattomalla Photoshopilla ja muutaman napin painalluksen jälkeen kuva oli seuraavanlainen:Nyt alkoi näyttää sopivalta! Tulostin tämän  piirtoheitinkalvoille kertaa kaksi. Kalvoilla pudistin vielä valkoisia osia pumpulipuikolla ja tummensin mustia osia piirtoheitintussilla, jotta mustat ja valkoiset osat erottuisivat mahdollisimman hyvin ja valotus onnistuisi paremmin. Niinpä sitten edellä mainituilla Emo-Tuotannon ohjeilla kuva siirtyi seulalle:

Koepalat pöydälle ja sitten väriä kehiin!


Lähemmässä tarkastelussa ihan onnistunut lopputulos!

Tein vielä toisen koekappaleen, jonka olin aiemmin värjännyt ruiskuttamalla vihreää ja sinistä kankaanpainoväriä kankaalle:Tuossa painettu kuva näyttää aika vaalealta, kun kuvankäsittelyllä otin kuvasta varjoja pois, mutta todellisuudessa painettu kuva on ihan yhtä musta kuin ylemmässäkin kuvassa.

Nämä piti heti päästä esittelemään, kun taas vauhtiin pääsin! Valmiita tuotoksia seuraa perässä!
Eikun vaan seulalle lisää väriä ja ompelukone laulamaan!

.....


Ps. Nyt on taas toimiva saumuri... :D

4 kommenttia:

 1. hienoja, mie haluisin kans tehä tolla painanta tekniikalla, tehtiin koulussa yhet jutut tolla joku aika sitte :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullahan noita vermeitä nyt olis, seuloja lukuunottamatta. ;) Pitää nyt kuluttaa tuo loppuun, ennenkuin voi taas uutta valottaa.. :D On muuten minusta huomattavasti kivempi tekniikka, kuin paperisapluunoiden suhraaminen seuloihin... :D

   Poista
 2. hirrrmu hieno!! oispa päheetä tommonen pyrreistä! niistä kun ei ikinä oo missään mitään valmista. Täytyypä tutustua hommaan ja matkia, jos sopii =)
  ((tai mihin hintaan tekisit sabluunan ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai saapi matkia! Homma on loppujen lopuksi ihan helppo. :)

   Minulla on kyllä vermeet valotukseen, että onnistuu, mutta tartteis sitten vaan seulan, johon valotus tehdään.

   Poista