lauantai 9. tammikuuta 2016

Joulun herkkuja

Joulu on juhlittu, vuosikin vaihtunut ja koristeet pakattu taas odottamaan ensi joulua, mutta palataan kuitenkin hetkeksi vielä joulujuttuhin, kun en ole malttanut aiemmin istahtaa koneelle niitä tänne päivittämään.

Joulun alla mietin kuumeisesti (taas kerran), miten muistaisi mm. sisaruksia. Kun ei kuitenkaan haluaisi mitään kaapintäytettä antaa. Mieleen tuli jonkinlainen herkkulahja, eipähän varmaan jäisi mihinkään pyörimään. Ensin mietin, että tekisin itse jonkinlaista joulusuklaata, mutta sitten törmäsis sattumalta Dansukkerin purkkipikkuleipä-ohjeeseen, niin ajattelin, kun kerta lähipiirissä on innokkaita leipureita, niin tässäpä samalla puuhaa joulunpyhiksi!Lisäksi halusin lisätä jotain valmiita herkkuja. Halusin vaihtelua perus-konvehtirasioiden tilalle. Keksin Punnitse&Säästä kaupan herkkulaarit, joista saisi koottua monipuolisiakin herkkukokonaisuuksia, vaikka itse päädyin tällä kertaa aika perinteisiin kuorrutettuhin rusinoihin ja manteleihin, jotka laitoin kerroksittain puolen litran lasipurkkeihin. Helppo koota itse herkkupurkin saajan mukainen makukokonaisuus.
Hieman vielä askarreltiinkin lasten kanssa. Joulun alla tehtiin perhekerhossa tonttuja. Malli oli niin soma ja etenkin helppo toteuttaa, että tehtailtiiin tonttuja kotona urakalla isovanhemmille ja kummeille. Hyvin onnistui muuten myös tuommoisen reilu 1 veen kanssa, kun laittoi liimaa puukiekolle ja antoi silmät ja parran käteen. Tonttulakin kylläkin piti äidin kiinnittää, myös 3 veen tonttuihin.
Kotiin tuli väkerrettyä elämäni ensimmäinen piparkakkutalo! Huh! Valkkasin kaavoiksi Sunnuntain piparkakktutalosivulta perustalon näköisen mummonmökin. Tein talon Sunnuntain valmistaikinasta, jonka kanssa en ihan osannut elää, kun oltiin omatekoisesta tehty piparit aiemmin, niin en nähtävästi osannut kaulita levyä sitten kuitenkaan tarpeeksi ohueksi ja osista tuli hieman paksuhkot. Pienen kätevän emännän kanssa koristeltiin osat ja laitettiin talo kasaan paksuilla kerroksilla sokerikuorrutetta. (Paitsi savupiippu, sitä ei saatu asettumaan paikalleen.. :D ) Kyllä minä olin aika pollea meidän prinsessatalosta, vaikka homma ei kaikilta osin ihan käsikirjoituksen mukaan mennytkään.
Joulun kahvipöytään tein Valion sivuilta löytyneen Karpaloisen kerroskakun, josta unohdin ottaa kuvan. Vaikka minä en pidä karpaloista (ja puolukoista) makeissa leivonnaisissa, yritän aina optimistisesti ajatella, että jospa se nyt olisi hyvää. Mutta ei se vaan ole. Karpaloista pitävät kyllä kovasti kehuivat kakkua, mutta omassa suussa tökki. Jospa minä nyt luovutan ja en enää testaa näitä karpalo/puolukkaleivonnaisia.

Yhteishyvän sivuilta löytynyt Suklainen Jouluhalko odotti vuoroaan uuteen vuoteen jouluherkkujen ylitarjonnan vuoksi, mutta kyllä näköjään hyvää kannatti odottaa. Suklaan ja appelsiinin yhdistelmä vaan on niin hyvä. Mietin, että appelsiinituorejuuston tilalla voisi kokeilla ihan maustamatontakin tuorejuustoa, voisi olla hyvää. Jätin kuorrutteesta pikakahvijauheen pois, kun ajattelin olevan niin lapsiystävällisempi, mutta pitää joskun kokeilla jauheen kanssakin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti