lauantai 27. heinäkuuta 2013

Harvinaista herkkua

Viime viikko kului pitkälti pienen päivänsankarin synttärijuhlien valmisteluissa. Minulla harvoin tulee leivottua, vaikka kyllä tykkäänkin leipomisesta. Ei voi syyttää ajanpuutetta, kun kaikenmaailman väkerryksiin on aikaan, joten kyllä se varmaan pitkälti johtuu ihan vaan aikaansaamattomuudesta. Nyt kuitenkin pitkästä aikaa huhkin eilisen keittiössä leipoen herkkuja pikkuneidin juhliin.

Meillä isäntä vastasi pääsääntöisesti suolaisista tarjottavista ja hän onkin meidän perheen voileipäkakkutaituri. Juhliin hän valmisti omilla resepteillään kinkkuvoileipäkakun ja kanttarellipiirakan, sekä savulohirullan. Ja olipa taas herkkua!

Kinkkuvoileipäkakku
Kanttarellipiirakka

Savulohirulla
Itse tungin nokkaani sen verran suolaiselle puolelle, että pyöräytin kaksi pellillistä jo ristiäisissä hyväksi todettua Rotinapöydän broileripiirasta. Tein tuosta reseptistä tuplasatsin yhdelle pellille sopivaksi. Tämä on minusta hyvä ja helppo resepti.

Broileripiiras
Päävastuu minulla on meillä makeissa leivonnaisissa ja pyöräytinkin parit kakut kakkukekkereille. Ensinnäkin halusin tehdä ihan perinteisen mansikkatäytekakun. Pohjan tein joskus jostain ylöskirjoittamani ja hyväksi todetun ohjeen mukaan:

Täytekakkupohja:
3 kananmunaa
3/4 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Tämä on melko pieneen vuokaan ja nyt ensimmäistä kertaa tein hieman isompaan, joten lisäsin määriin kolmanneksen ja paistoin kaksi pohjaa, kun en ollut varma miten se käyttäytyy. Jälkeenpäin ajatellen olisi voinut vaikka tuplata määrät ja tehdä vain yhden pohjan. Täytteeksi laitoin kerma-rahkaseoksen (6 dl vispikermaa + 1 prk maitorahkaa+sokeri & vaniljasokeri), sekä tuoreita mansikoita. Koristelusta huomaa, että meinasi tulla aamulla kiirus.. ;) Mutta kyllä se mansikkakakku on vaan hyvää!
Mansikkakakku
Sitten halusin jotain hedelmäistä ja törmäsin Myllyn Parhaan Mango-Juustokakku-reseptiin. Pohjaksi tosin tuosta reseptistä poiketen laitoin 200 g Täysjyvä Digestive -keksejä murskattuna ja vajaa 100 g voita sulatettuna ja nämä keskenään sekoitettuna, u know, niin vältyin paistamiselta. Hieman muutin tuota reseptissä ollutta työjärjestystä niin, että sekoitin ensin mangososeen, tuorejuuston, sokerit ja sitruunamehun ja tähän seokseen lisäsin säilykeliemeen sulatetut liivatteet. Minusta vain tuntui, että jos liivateseokseen olisi lisätty muut aineet, olisi seos jäähtynyt niin, että liivatteet olisivat menneet klönteiksi, en sitten tiedä. Lopuksi lisäsin vielä sitten kermavaahdon. Tämä osoittautui hyväksi reseptiksi ja voi käyttää tulevaisuudessakin.

Mango-Juustokakku
Ja minun oli ihan pakko vielä kokeilla taitojani marsipaanin kanssa ensimmäistä kertaa! Löysin hyvän kääretorttureseptin ja halusin tehdä sen pohjalta mäyräkoirakakun! Kakun pohjana on Valion Suklaakääretorttu, jota kyllä lämpimästi suosittelen kaikille suklaa-appelsiiniyhdistelmän ystäville. Jälkeenpäin ajatellen sokerimäärää voisi seuraavalla kerralla hieman kuitenkin vähentää. Tein kääretorttuja kaksi, joista toisesta tuli koiran runko ja toisesta kuono ja käpälät. Leikkasin toisesta kääretortusta siivun, jonka laitoin keskeltä kahtia ja puolikkaista tuli etujalat. Takajalkoihin leikkasin kaksi siivua, jotka laitoin myös puoliksi. Toisen vaakaan, kuten etujalan ja toisen hieman pyöristäen jalan taakse lonkaksi. Vielä yksi pala päälaeksi ja pyöristelin kulmia.

Marsipaanin käyttöön luin neuvoja Disneyn Kakkukestit -kirjasta. Tein voi-tomusokerikreemin, jolla ensin päällystin kakun. En löytänyt kaupasta ruskeaa marsipaania, joten värjäsin valkoisen marsipaanin kaakaojauheella, mikä antoikin marsipaanille myös hyvää makua. Kaulitsin ensin siitä levyn, jolla päällystin koiran ja tietysti sitä asetellessani huomasin, että olisi saanut olla puoli senttiä leveämpi ja nyt oli myöhäistä enää pakitella. Hieman marsipaani murtui alareunasta pakoin, kun yritin sitä venyttää, mutta ei katastrofaalisesti. Kaupasta nappasin jonkinlaisen päällysmassalajitelman, jonka oletin olevan marsipaania, mutta kotona huomasin sen olevan sokerimassaa. Noh, melkein sama asia. En sitten tiedä, kun en ole aikaisemmin näitä pyöritellyt johtuiko se sokerimassasta vai mistä, mutta tuo tummanruskea, josta tein korvat ja hännän, alkoi murtua reunoista, enkä saanut sitä siloteltua, mutta ihan siedettävännäköisen kuitenkin. Toisaalta samassa pakkauksessa ollut pinkki, josta tein rusetin ja nenän, ei osoittanut mitään murenemisen merkkejä. Sain kuin sainkin kakun kasaan ja olin todella tyytyväinen ensimmäiseen marsipaanipäällystekakkuuni pienistä rosoisuuksita huolimatta!
Ja lopultahan kakkuja jäi niin paljon, että tässä ollaan varmaan tasaisessa sokeripöllyssä koko ensi viikko! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti