torstai 8. joulukuuta 2016

Koiran uniluola

Koiran uniluola on ollut toteutettavien ideoiden listallani niin kauan kuin muistan. Nyt viimein yhtenä iltana tartuin ideaan, kun kaapistakin löytyi useampi iso pala fleeceä sekä vanulevyä. Tätä mallia olin pitkään pohtinut ja aivot koko ajan sanoivat, että tämän saa yhdestä kangaspalasta helposti, mutta pää meinasi räjähtää, kun mietin mitenpäin se kankaanpala pitäisi taitella ja ompelupöytä alkoikin täyttyä pienistä enemmän tai vähemmän onnistuneista koevedoksista. Lopulta kun ajatus loksahti paikoilleen, teki mieli hakata päätä seinään. Oli ratkaisu nimittäin niin helppo! Joten tässä samalla tulee myös ohje koiran uniluolaan ja ei tartte ommella kuin suoraa saumaa. :)

HUOM! HUOM! Nyt ohje myös Uniluolan 2.0 -versioon!

Kuvaamisessa jouduin turvautumaan jälleen Lumiaan, joten pahoittelen kuvien paikoin karseaa kuvanlaatua, mutta toivottavasti niistä saa kuitenkin ideasta kiinni. Ja jos sanavalinnat kuulostavat hassuilta, niin antakaa noottia, niin yritän sanoa asian selkeämmin. :)Koiran uniluola

Kaavapiirros on suuntaa antava, eli minun valmiin luolan pohjan koko on 50 x 70, mutta sehän on helposti muokattavissa mihin kokoon sen haluaa. Noihin mittoihin olen lisännyt vielä saumavarat pitkälle sivulle, päätyjen/kääntöaukon saumavarat on huomioitu kaavassa. Näissä uniluolissa käytetty kangas on fleeceä ja lisäksi halutessaan voi lisätä vanulevyä.

Peruskaava/yksivärisen kaava: 
(Yksivärisen ohjeen jälkeen tulee kaksivärisen ohje)
Langansuunta on pitkän sivun mukainen.
Ompeluohje

Yksivärisen uniluolan ompeluohjeen kuvat on otettu miniatyyriversiosta, kun ei ollut tarpeeksi isoa yhtenäistä palaa fleeceä, mutta idea tulee varmasti selville näistäkin.

Eli ensin on kangaspala. Kuvitellaan, että tämä on kaavan mittojen mukainen, eli leveys 2,10 m ja korkeus 70 cm + saumavarat. Kaavan kuvasta on jäänyt langasuunnan merkki pois. Langansuunta noudattaa pitkää sivua, harvemmin tosin kangaskaupasta yli 2 m leveää kangasta löytääkään. 


Jos haluat laittaa yksiväriseen uniluolaan vanun, tulee vanulevy kaavassa näkyvän sisäosan kohdalle. Alla oleva kuva on nyt kaksivärisestä luolasta (tulee tekstissä myöhemmin). Jos vanun laittaa koko matkalta, tulee saumoista melko paksut ja ainakaan meikäläisen koneet eivät ehkä hommaan taipuisi, mutta kyllähän sen käsinkin ompelee. Yksivärisessä kannattaa vanua hieman harsia kiinni, ettei se lähde liikkumaan, kun palaa aletaan taitella ja ommella.


Taita pala kahtia oikeat puolet vastakkain.


Taita pala taas kahtia viemällä taitekohtaa kohti avoimia päitä, mutta nyt jätä taite n. 5 cm päähän avoimesta päästä (kääntöaukko).


Laita nyt reunat kiinni nuppineuloilla.


Ja surauta sivut koneella.


Siisti saumat ja käännä luola oikeinpäin, eli ei tarvitse muuta kuin kääntää yläpuolella olevassa kuvassa alimpana näkyvä kangas (ulkopuolen osa) päälle. Eli kääntöaukon suunnasta katsottuna näyttäisi tältä:


Seuraavaksi ommellaan kääntöaukko umpeen. Käännä reunat sisäänpäin ja syntyneet taitteet vastakkain. Kiinnittäessäsi huomioi, ettei takasauma kiristä ulkopuolta, eli vedä päälimmäistä kangasta taaksepäin.


Ompele kääntöaukko kiinni. Käsinommellen piilo-ompeleilla saisi varmastikin kaikista siisteimmät, mutta minä olin laiska ja hurautin siihen vain suoran ompeleen. Eikä se minusta niin pahalta näytä.


Napsaise langanpäät pois ja niin on luola valmis. Helppo kuin mikä, eikö? :)Kaksivärinen koiran uniluola

Eli nyt leikkaa kaksi ulkopuolen palaa ja yksi sisäosa. Kuva hieman vääristää kuin tila oli rajallinen, mutta ulkopuolen palat on oikeasti ihan samankokoiset.

Jos haluat lisätä vanun leikkaa sisäosan kokoinen pala vanulevystä.


Nyt ompele ulkopuolen osat kiinni sisäosaan, vanu mukaanlukien. Eli kankaat oikeat puolet vastakkain ja vanu sisäosaa vasten.


Kiinnitä nuppineuloilla ja ompele. (Omat saumuri ja ompelukone muuten ompelivat parhaiten, kun kangas oli vasten ompelukoneen jalkaa ja vanu alimmaisena.)
Eli nyt näyttäisi tältä:


Sitten lähdetään taittelemaan, kuten yksivärisen ompeluohjeessa, eli ensin taitetaan kaistale kahtia oikeat puolet vastakkain.


Taitetaan toisen kerran taite kohti avonaista päätä (kääntöaukkoa) ja jätetään avoinaiseen päähän n. 5 cm tyhjää.Kiinnitä sivut nuppineuloilla ja ommella surauta kiinni.


Siisti saumat ja käännä luola. Eli tässä oranssi/punaisessa mallissa uloin oranssi kangas käännetään punaisen päälle. Nyt jäi tuosta työvaiheesta ottamatta kuva, mutta eiköhän ole aika selkeä. :)


Ompele kääntöaukko kiinni. Taita kankaan reunat sisäänpäin ja kiinnitä syntyneet taitteet yhteen.


Ompele kääntöaukko kiinni käsin tai ompelukoneella.


Ja näin luola on valmis!

Uniluolahan toimii myös kääntöpetinä, eli sisäpuolen voi kääntää ulospäin ja silloinhan ulospäin ei näy takasaumaa. Hilma esittelee: Ja nämähän toimivat hyvin myös makuualustoina. Nyt parin päivän käytön jälkeen mäyräkoirat suosittelevat! (Podengolle tuli hiki...) :)
Toivottavasti ohjeesta on iloa. Jos olen selittänyt jonkin erikoisesti, tai jokin kummastuttaa, niin heittäkää kommentilla, niin yritän selittää mitä olen tarkoittanut. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti